Lønner det seg å styre varmtvannsbereder smart?

varmtvannsbereder

Det er mye man kan styre i huset for å flytte forbruket til tider i døgnet hvor strømprisen er på det rimeligste.

Det er mye man kan styre i huset for å flytte forbruket til tider i døgnet hvor strømprisen er på det rimeligste. Varmtvannsberederen er èn av de - men akkurat dette er for mange litt "next level" sparetiltak. Vi skal se nærmere på hvorfor.

Først til spørsmålet. Lønner det seg å styre en varmtvannsbereder (VVB) smart?

En moderne varmtvannsbereder har et varmetap på ca 1-2 kWh i døgnet. Har du en litt eldre bereder kan du regne med at varmetapet er på 2-3 ganger så mye. Ved en strømpris på 150øre pr kWh vil en moderne bereder koste ca 2,50 kroner i døgnet, mens en litt eldre på godt over 5 kroner - bare i vedlikeholdsvarming.

Med en smart varmtvannsbereder (eller en smart kontrollenhet) kan du programmere når den skal varme opp vannet, for eksempel ved å utnytte solenergi eller timer med billigere strøm. Noen smarte varmtvannsberedere kan også lære når du vanligvis bruker varmtvann, og dermed tilpasse varmeplanen for å sikre at du alltid har nok varmtvann tilgjengelig når du trenger det.

En smart varmtvannsbereder kan altså gi deg oversikt over energiforbruket ditt og gi deg tips til hvordan du kan redusere forbruket og dermed spare penger.
Så ja, å styre varmtvannsberederen smart kan være en lønnsom investering som kan gi deg besparelser på strømregningen og redusere miljøpåvirkningen din.

Hva med legionella?

FHI anbefaler å ha minst 70°C på varmtvannsberederen for å forebygge risiko for legionella. Legionella er en bakterie som utvikler seg veldig tregt. Å øke temperaturen til over 70°C en gang i døgnet er nok til at bakterien ikke får utviklet seg, og vannet er trygt å bruke.

Hvordan styrer man en varmtvannsbereder smart?

Moderne varmtvannsberedere har innebygd støtte for smart styring av oppvarmingen av vannet. Dette er riktignok noe som har kommet på markedet nå nylig.
Visste du at du kan smartstyre en varmtvannsbereder fra 1995 og? Som vi nevnte innledningsvis er dette for mange litt "next level", men likevel fullt mulig å gjennomføre.
Det første du trenger er en enhet som er laget for å tåle belastningen over tid. OBS! IKKE bruk en "smartplugg" som er oppgitt å tåle 16A - vi har sett tilfeller hvor også de blir svidd, og er altså ikke å anbefale.
Den kanskje mest brukte enheten på markedet er Aeotec Heavy Duty Smart Switch, en smartkontroller som er laget for å tåle belastninger på opp til 40A. Denne må installeres av en elektriker. Når denne er montert, kan den kobles opp mot et "Smart home"-system som kan programmeres til å for eksempel slå inn på prisgunstige timer av døgnet.

Lurer du på hva strømprisen er nå for din kommune? Klikk her